Geplaatst op

Hoe kom je uit je hoofd?

Uit je hoofd komen en in balans zijn

Hoe kom je uit je hoofd? Veel vrouwen geven aan moeite te hebben om bij hun gevoel te komen, omdat ze in hun hoofd leven. Ze voelen zich uit balans, terwijl ze weten dat ze méér zijn dan een wandelend hoofd.
Dat klopt.
Er zijn *drie belangrijke centra in je lichaam:

  • hoofd
  • hart
  • bekken

Kun je tussen die drie centra heen en weer bewegen, dan ben je in contact met je gevoel. Je bent in balans en voelt je compleet en vervuld.

Leven vanuit je hoofd

Veel vrouwen die ik spreek geven aan moeite te hebben om bij hun gevoel te komen, omdat ze in hun hoofd leven. Ze voelen zich uit balans, terwijl ze weten dat ze méér zijn dan ‘een wandelend hoofd’.

Ze piekeren, ervaren spanning en kunnen bijvoorbeeld moeilijk beslissingen nemen of slechte gewoontes veranderen.

Ze ervaren conflicten tussen hun gedachten, gevoelens en daden. 
Of ze hebben het gevoel dat er iets ontbreekt en zijn niet helemaal trouw aan wie ze diep van binnen, werkelijk, zijn. Zonder te begrijpen waarom en dat doet pijn.

Daarom wil ik je er iets over uitleggen en vind je onder deze blog een bijpassende audio die je helpt om je hoofd – hart – bekken te verbinden. 

Een voorbeeld

Stel, je snuffelt wat op internet rond en ziet een mooi stel laarzen. 

Je hoofd zal afwegingen maken: heb ik het nodig, is het goed voor mij en heb ik er op dit moment budget voor? Het weegt alle voors en tegens af wat op een eindeloze toestand, zonder besluit, uit kan draaien.

Het hart voelt emotie bij die laarzen. Het gaat open en je voelt je verrukt. In een impuls wil je direct op de ‘buy’ knop drukken. 

Je bekken blijft rustig en laat je er nog een nachtje over slapen. De volgende dag besluit dat je geen extra paar laarzen nodig hebt of dat je dat versleten paar laarzen nu weggooit en inderdaad iets nieuws kunt kopen. 

De Drie-eenheid: hoofd – hart – bekken

Je lichaam is een bron van wijsheid. Je hoofd, hart en bekken, zijn drie belangrijke centra (Opent in een nieuw tabblad) die communiceren met elkaar. Ze vormen als het ware een Drie-eenheid.

Ieder centrum heeft haar eigen kwaliteiten:

  • Hoofd

Denken, woorden, logica, analytisch vermogen

  • Hart

Verbinding, respect, bezieling, compassie, gevoelens en emoties

  • Bekken

Weten, intuïtie, zorg voor jezelf, innerlijke kracht, manifesterend vermogen

Kun je tussen die drie centra heen en weer bewegen, dan ben je in balans. Je kunt bij je gevoel en je voelt je compleet en vervuld.

De kans is groot dat de drie belangrijke centra van de vrouwen die ik sprak niet verbonden zijn, of dat één van die centra overheerst. Er is een disbalans.

Luister naar je gevoel

Volg je hart

Gebruik je hoofd

Het hoofd als ‘verstopplek’

In onze maatschappij wordt een groot beroep op het hoofdcentrum gedaan, waardoor daar gemakkelijk een overactiviteit ontstaat. Het is ook de plek waar men zich gemakkelijk ‘verstopt’ voor het voelen. Het lijkt een soort ‘safe house’ waar je aan onprettige sensaties en gewaarwordingen in het lichaam kunt ontkomen. Het nadeel is dat je je daarmee tegelijkertijd voor het prettige afsluit. Kiezen om alleen prettige emoties te voelen lukt namelijk niet. 

Het is alles of niets.

Wijze beslissingen nemen

  • In je hoofd worden voor en tegens afgewogen tegen elkaar.
  • Bij je hart voel je verbinding met je omgeving en je emoties.
  • Down under, in je bekken zetelt je innerlijk kompas, je intuïtie, je weten.

De kunst is om telkens weer af te dalen naar je bekken, om de wijsheid aldaar via het hart mee omhoog te nemen naar het hoofd. 

De beslissingen die je neemt zijn ontstaan vanuit je innerlijk kompas en vanuit jouw totaliteit. Dat zijn andere beslissingen dan alleen vanuit je hoofd. De keuzes en beslissingen worden gemaakt vanuit wijsheid en je maakt gebruik van je daad- en creatiekracht. Je leven zal hierdoor veranderen.

In balans door verbinding met jezelf

Verbinding voelen is een universele behoefte van de mens.

Als je met je hoofd, je hart en je bekken verbonden bent, dan voel je verbinding met jezelf. 

Heb je verbinding met jezelf dan kun je je op een diepere manier verbinden met de mensen om je heen. 

Door die verbinding van de centra, ontstaat er een evenwicht, waarbij je vertrouwt op je intuïtie. De verschillende boodschappen uit de drie centra worden gecombineerd en vormen een congruent geheel: Je voelen en denken zijn in lijn met elkaar en vormen geen afzonderlijke delen meer. Dat geeft een compleet en ‘vol’ gevoel. 

hoe kom ik uit mijn hoofd en in balans
Balans
Een zeilboot vanuit de kiel (bekken) om laten omslaan, lukt niet. De boot is dan in haar centrum. Als je dezelfde boot beweegt vanuit het topje van de mast (topzwaar, net als het hoofd), dan is deze gemakkelijk uit balans te brengen.
Illustratie Mariken de Steenhuijsen Piters

Verbinding kun je altijd herstellen

Wil jij naar je gevoel luisteren, je hart volgen en je hoofd gebruiken? Jouw innerlijke gids volgen?

Als dat nog niet lukt, dan is er op een niveau (of meer) een blokkade of misverstand. 

Dat voelt als een kracht die je tegenhoudt, alsof je tegen de stroom in zwemt. 

Het staat een gezonde verbinding met jezelf in de weg. 

Weet dat het altijd mogelijk is om die verbinding te herstellen. Het hoeft zelfs niet zwaar of ingewikkeld te zijn!

Audio oefening Verbinden met jezelf

Ik geloof dat de wereld mooier en lichter wordt, als we allemaal in verbinding zijn met onszelf. Om van daaruit verbinding te maken met die ander, je omgeving.

Om je alvast op weg te helpen, kun je de audio oefening ‘Uit je hoofd komen’ hieronder luisteren. Om te ervaren hoe het is om contact te maken met je hart en je bekken.

Zoek een rustig plekje waar je alleen kunt zijn en probeer hem eens uit [7.15 min]

Audio ‘Uit je hoofd komen’

Ga je mee op innerlijke reis? Op een wonderlijke trip, zodat ook jij weet hoe je jouw gevoel als gids kunt gebruiken en je grip op je leven krijgt.

Bronvermelding*

Loet de Steenhuijsen Piters - vrouwencoach
Vrouwencoach Loet
Heling geeft grip op je leven