Geplaatst op

Van klacht naar kracht

Effe lekker klagen? Graag!

Wie maak jij blij met vijf minuten ongegeneerd klagen? MOI. 
Je Klaagverhaal is de uitgelezen kans om te achterhalen wat jouw behoefte of verlangen is. Wanneer mensen bij Eb en vLoet binnen komen is dat vaak één van de eerste dingen die we doen. 
Zoals die ene dame ons eerste gesprek begon met: ’Ik moet ook alles alleen doen. Ze nemen helemaal geen verantwoordelijkheid of initiatief en als ik er niet aan denk loopt alles in de soep. Als het zo moet dan stop ik er gewoon mee’. 
Ik ga dan blij op het puntje van mijn stoel zitten en we gaan samen puzzelen tot we op een klacht van één zin uitkomen. Met die ene zin kunnen we het Klaagverhaal om gaan draaien, zodat jij de situatie kunt ontgroeien.
Op het moment dat die nieuwe zin resoneert geeft dat altijd een ‘AHA!’ moment, de eyeopener. Je klacht geeft je een opening naar een ander perspectief en je eigen kracht.

Afsluiten kindstuk

We zijn ons hele leven bezig om ons kindstuk af te sluiten. Dat zie je prachtig terug op momenten dat er een situatie is die je niet zo leuk vindt. Het maakt je misschien boos of verdrietig en net als kinderen, zijn wij geneigd om de pijn die we voelen bij de ander neer te leggen. Het was gewoon een rotopmerking van die persoon, of een klote streek. Je plaatst het buiten jezelf en verliest daarmee de regie. Jij niet? Dan ben je écht een uitzondering want we hebben allemaal op zijn tijd wel ons Klaagverhaal. Dat is niet goed en niet fout. 

Onvervuld verlangen

Onder dat Klaagverhaal zit een diep weggestopt en onvervuld verlangen. Zolang je het weg stopt, het niet aan de oppervlakte mag komen, kan het niet vervuld worden. 

Het is het verhaal dat je jezelf en een ander vertelt waarom je niet krijgt wat je graag wilt. Op de momenten dat je denkt of zegt: ‘Zo ben ik nu eenmaal’, ‘Ik kan dat niet veranderen’, ‘Jij hebt makkelijk praten’, mogen alle alarmbellen afgaan, want dan zit je in je Klaagverhaal. Dingen die je irriteren, waar je boos om wordt of verdrietig zeggen iets over jezelf, het zijn je blinde vlekken en zo heten ze niet voor niets.

Je Klaagverhaal omdraaien geeft kracht

Je Klaagverhaal gaan herkennen is dan ook goed nieuws. Het geeft je de kans om het verhaal om te draaien waardoor je de regie terug kunt nemen. 

Dat kan best eng zijn omdat je vanaf dan weer zelf verantwoordelijk bent voor je gedachten en gevoelens. Je kunt je niet langer verstoppen achter je verhaal. 

Nooit meer verdrietig, boos of geïrriteerd? Nee, helaas. Het betekent niet dat je geen vervelende emoties meer mag/kunt hebben, alleen blijf je er niet meer in hangen. Door er uit te stappen zie je je behoefte of verlangen eronder. Als je die kent kun je leren om er in te voorzien. 

In onderstaand filmpje vertel ik je over mijn klaagverhaal en laat ik je zien hoe ik het omdraai. Ik beloof je: die van een ander is altijd leuker dan die van jezelf.

Worstel jij met een klaagverhaal en ben je benieuwd hoe je in je kracht kunt komen?

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Even geduld a.u.b.

Bedankt voor je inschrijving!