Geplaatst op

De behulpzame vrouw en haar valkuil

Gisteravond vroeg een vriendin mij welke vrouwen in de praktijk komen. Een gedeelte van mijn clienten kun je scharen onder de behulpzame vrouw die in haar valkuil getrapt is. 
Overbehulpzaam vanuit:

 • liefde voor de ander
 • angst voor afwijzing, om je grenzen aan te geven 
 • norm dat je een ander ‘moet’ helpen
 • behoefte aan waarderingMaar op den duur krijgt men klachten zoals vermoeidheid, drukte en haast (ze is immers alsmaar bezig om andermans probleem op te lossen), frustratie (omdat ze niet toe komt aan haar eigen dingen of omdat haar hulp onvoldoende gewaardeerd wordt). En als ze maar lang genoeg met de ander bezig is weet ze uiteindelijk niet meer wat ze zelf wil of wat goed voor haar is.

Voor deze lieve vrouwen heb ik de volgende tips:

 1. Label egoïsme anders. 
  Ik noem het tegenwoordig zelfzorg of zelfliefde. Uit zelfzorg iets ‘niet doen’, voelt voor mij echt anders dan dat ik het uit egoïsme niet doe, ook al zet je daar het woord ‘gezond’ voor. Gezond egoïsme blijft zoiets als: Denk niet aan een roze olifant. 
 2. Reageer niet meteen op een verzoek. 
  Let op je allereerste reactie en neem die serieus. Als jij bij het binnenkomen van een appje als eerste een schrik voelt, of een ‘nee’, onderzoek dan of je op het verzoek in wilt gaan of dat naar jezelf wilt luisteren. Sta even stil bij het gevoel in je buik of borstgebied. Voelt het donker, zwaar, geeft het kramp? Dat zijn signalen vanuit je lichaam die aangeven dat je iets niet wilt. 
 3. Stel jezelf vragen.
  Zoals: Waar ben ik met mijn aandacht? Bij mijzelf of bij de ander? Wil ik dit of moet ik dit? En als ik het moet, van wie moet het dan eigenlijk? Wordt er om hulp gevraagd? 
  Of trek ik de verantwoording naar mijzelf toe? Is dit mijn probleem of die van iemand anders? 
 4. Realiseer je dat de andere kant van iemand anders probleem oplossen een afhankelijkheidsrelatie kweekt. 

Herken je jezelf hierin en wil je hulp bij het onderzoeken wat jouw drijfveren zijn? Wil je dit veranderen zodat je beter voor jezelf leert zorgen en van daaruit er voor een ander kunt zijn? Ik ondersteun je graag in dat proces.