Geplaatst op

Doen wat ik wil

Je vraagt jezelf misschien weleens af, wanneer gaan we eens doen wat ik wil? Kijk eens naar het onderstaande voorbeeld en de bijhorende tips. Wat kun jij zelf doen om jouw behoeften duidelijk te maken. Vrouwen die vragen worden niet overgeslagen.

Gefrustreerd op vakantie omdat we nooit doen wat ik wil

Verwonderd maar vooral ook gefrustreerd, vraagt ze zich waar het mis is gegaan op vakantie. Ze waren het allemaal eens over de vakantiebestemming: lekker naar La France, de warmte in, zon, een leuke gîte met voetbalveldje voor de jongens. Hoe kan het nu dat ze met z’n allen in de zinderende hitte langs de route van de Tour de France staan. Ze houdt niet eens van wielrennen en had een heel andere verwachting bij deze gezinsvakantie. Het idee van die stretcher, boekje, zee en strand van Sète spatte als een zeepbel uit elkaar toen ze daar stond.

Onvervulde behoefte

Waarom krijgt de vrouw in het voorbeeld op vakantie in Frankrijk niet wat ze wil, haar behoeften worden niet vervuld. Behoeften, daar gaat het hier om.
Als jij je eigen behoefte niet belangrijk vindt of maakt, dan doet een ander dat waarschijnlijk ook niet.

Marshall B. Rosenberg schrijft hier het volgende over in zijn boek Geweldloze communicatie:

In een wereld waarin we vaak scherp worden veroordeeld als we onze behoeften erkennen en laten blijken, kan het uiten van die behoeften heel beangstigend zijn. Eeuwenlang is het beeld van de liefhebbende vrouw geassocieerd met opoffering en ontkennen van haar eigen behoeften ter wille van anderen. Vrouwen zijn vaak opgevoed met het idee dat de zorg voor anderen hun hoogste plicht is, waardoor ze hebben geleerd om hun eigen behoeften te negeren. 

Marshall B. Rosenberg

‘Aha’, dacht ik na het lezen van het bovenstaande stukje. Veel vrouwen hebben zich deze overtuiging eigen gemaakt. Geen wonder dat het dan lastig, misschien zelfs wel spannend is om gewoon te vragen waar je behoefte aan hebt.  Vrouwen die vragen worden overgeslagen, is de boodschap die we vaak krijgen.  Je hebt het gevoel dat je je vraag moet rechtvaardigen en maakt er vervolgens een vaag verhaal van (omdat je niet durft of weet hoe je duidelijk om iets kunt vragen), dat geen gehoor vindt. Dan krijg je niet waar je behoefte aan hebt en wordt er door je omgeving bevestigd dat jouw behoefte er niet toe doet. Klinkt als een negatieve spiraal.  Stap er eens uit en formuleer vandaag één keer duidelijk wat je écht wilt. Doe daarvoor deze oefening.

Korte oefening ‘behoefte vervullen’

Benodigde tijd: 10 minuten.

Behoefte herkennen en vervullen.

  1. Formuleren

    Formuleer vandaag één behoefte, doe dit als volgt: Ga even zitten of liggen en breng je aandacht naar je buik. Leg je handen op je buik en stel jezelf telkens de vraag: waar heb ik behoefte aan? Wat wil ik? Totdat er een antwoord komt zoals: ik heb vandaag behoefte aan rust, plezier, steun, lichamelijk contact, aandacht, begrip, creativiteit, beweging, ontspanning…vul maar in. Kies er één, bijvoorbeeld beweging. Ik heb behoefte aan beweging.

  2. Zelf je behoefte vervullen

    Lukte het jezelf om deze behoefte zoals beweging, te vervullen door bijvoorbeeld een stuk te gaan hardlopen of wandelen? Gun jezelf die tijd en vervul je behoefte. Herhaal deze oefening dagelijks.

  3. Ik heb hulp nodig om te doen wat ik wil, ik maak mijn behoefte kenbaar

    Lukte het je niet om de behoefte alleen te vervullen? Vraag er dan helder om in je omgeving. Vraag bijvoorbeeld: ‘Ik heb behoefte aan plezier. Wil jij vrijdag of zaterdag met mij mee naar de film?’ Laat je niet afschrikken door een ‘nee’, maar kijk of je iemand anders mee kunt vragen. Het is immers geen eis maar een verzoek.

Leuker voor je omgeving, omdat je lekker in je vel zit

Ook al is het ons vrouwen niet met de paplepel ingegeven, moet je misschien zelfs een drempel over…
Als je je eigen behoefte, jezelf belangrijk maakt, dan krijg je vaker wat jij wilt. Doordat je vaker krijgt wat jij wilt op een leuke manier, ben je blijer, tevredener en uiteindelijk leuker voor je omgeving. Vrouwen die vragen worden dan niet overgeslagen.

Hulp nodig om je behoefte kenbaar te maken?

Weet je helemaal niet meer wat je wilt of voelt en heb je dat verlangen wel? Wil je jezelf een leuke vrouw vinden, van jezelf houden?

Ervaar wat ik voor je kan betekenen en lees verder op de coachingspagina.

Loet de Steenhuijsen Piters - vrouwencoach
Vrouwencoach Loet
Heling geeft grip op je leven


Mijn naam is Loet de Steenhuijsen Piters en ik help vrouwen om de verbinding met zichzelf te herstellen. Te helen en terug te keren naar hun natuurlijke staat van zijn. Een overgave aan de natuurlijke beweging van eb en vloed, daar waar je je over kunt geven aan de golfbeweging van het leven.

Wil je niets missen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Even geduld a.u.b.

Bedankt voor je inschrijving! Je ontvangt zo welkomstmail.