Geplaatst op

Thuiskomen in je hoofd

Het hoofd is een belangrijk onderdeel van je lichaam. Het is de zetel van je verstand. De functie van het hoofd is complex en veelzijdig. Het is een deel van je lichaam dat respect verdient.
En tegelijkertijd kan het hoofd een pain in the ass zijn, bijvoorbeeld als je je een wandelend hoofd voelt. Mensen willen dan uit hun hoofd komen.

Begrijpelijk, maar als je leert om thuis te komen in je hoofd, als je het in balans brengt met je hart en bekken, dan leidt het ertoe dat je echt blij bent met je brein, zodat het voor je kan gaan werken. Aan het einde van dit blog krijg je dan ook een tip voor je hoofd, eentje voor je hart en eentje voor je bekken.

Het belang van begrip en balans

In onze maatschappij wordt veel waarde gehecht aan de kwaliteiten van het hoofd. Kijk maar naar het klassieke onderwijssysteem waar cognitieve leerprocessen, zoals rekenen en taal, een belangrijke plek innemen. Je mag wel zeggen dat het hoofd daar overgewaardeerd wordt. IQ wordt belangrijker geacht dan EQ.


Aan de andere kant wordt bij menig therapeut of coach het hoofd afgeschilderd als een kwalijk lichaamsdeel waar je ‘uit moet zien te komen’. Het volgen van je gevoel of intuïtie is leidend en de eigenschappen van het hoofd worden dan juist ondergewaardeerd. 

Met beide benaderingen ben ik het niet eens. 

Ik pleit voor een goede balans van het hoofd met de rest van het lichaam en heb ook wat tips om daar te komen. Zie het hoofd als de motor van je lichaam. Die moet je niet oververhitten, maar ook niet stoppen. Je moet hem wel goed onderhouden en smeren. 

Eerst even een zijstap: waar is je brein voor bedoeld?

Figuur hoofd hart bekken
Thuiskomen in je hoofd

Wat is de functie van het hoofd?

Onder je schedeldak liggen je zenuwstelsel en hersenen veilig opgeborgen. 

Via je hoofd ervaar je geur, reuk en smaak. Je ziet en hoort. Verder sturen je hersenen je motorische controle aan, regelen ze je emoties en autonome functies zoals hartslag, ademhaling en bloeddruk. Allemaal automatische processen waar je niets voor hoeft te doen en weinig invloed op hebt. 

Daarnaast wordt het hoofd gebruikt voor denkprocessen. Voor het analyseren van zaken, bijvoorbeeld of je genoeg inkomsten hebt om op vakantie te kunnen. Om vooruit te plannen, zodat je geen afspraak bij de fysiotherapeut maakt op het moment dat je met een vriendin een wandeldate hebt. En om je creativiteit in te kunnen zetten door bijvoorbeeld een oplossing te bedenken voor een praktisch probleem. 

Emoties zijn voorspellingen van het brein

Lisa Feldman Barrett (opent op Youtube) kwam met een interessante toevoeging van wat het hoofd doet: 
Je brein heeft ook een functie in de constructie van emoties. Zij heeft 25 jaar lang emoties bestudeerd en een nieuwe theorie ontwikkeld. Zij ontdekte dat emoties  in het brein geconstrueerd worden, op basis van ervaringen uit het verleden. 

Dat het gissingen zijn van je hersenen. Onder de motorkap is je brein dus bezig om een voorspelling te maken

Eerst is er een lichaamssensatie, bijvoorbeeld angst. Een angst die je bij wijze van spreken 5 jaar geleden ook hebt gevoeld bij iets stressvols. Je koppelt die sensatie van nu aan het moment van vijf jaar terug, terwijl dat niet het geval hoeft te zijn. 

Een voorbeeld: Een hele leuke date had tot een vervolgafspraak geleid. Een paar dagen later merkte ik veel onrust in mijn lijf. Gespannen spieren en een ‘gekke’ buik. Een bekend fenomeen dat ik interpreteer als stress. Totdat een vriendin opmerkzaam tegen mij zei: ‘Loet, je bent verliefd’.

Waar spanning en een ‘gekke’ buik het ene moment om stress leek te gaan, ontdekte ik dat ik deze keer geraakt was door een leuke man.

In dit proces heb je je hersenen nodig, of die van een ander, om ruimte te creëren om uit een vast interpretatiepatroon te komen. Om te bedenken wat er allemaal nog meer mogelijk is, waardoor je de mogelijkheid hebt om je gedachten over jezelf te veranderen.

En verandert je zelfbeeld, dan verandert ook je gedrag. Ik voelde me direct namelijk meer ontspannen en vrolijker toen ik de onrust kon duiden.

Hoofd, hart en bekken in balans

Maar er is meer nodig: Namelijk beweging tussen je hoofd, hart en bekken. Ik geef je nog een voorbeeld.

Ik ben regelmatig niet zo blij met mijn hoofd. Mijn hoofd zit vol gedachten die weinig met het nu te maken hebben.

Een vriendin van mij daarentegen gebruikt haar denken om te creëren. Daar kijk ik vol bewondering naar. Van een klein zaadje bouwt zij een kasteel. Dat is wat ze het liefste doet. Echter, als zij zich er niet mee verbindt en er geen daadkracht aan toevoegt, dan krijgen haar kastelen nooit een fundament en komt ze niet tot manifesteren. 

Het hoofd kan niet zonder de kracht van het hart en het bekken, en andersom. Er is aanwezigheid in ieder afzonderlijk deel nodig om in beweging te blijven in het leven.

Thuis in jezelf

Samengevat: Je intelligentie is niet het belangrijkste. Uit je hoofd komen is ook niet het belangrijkste. Het gaat om de beweging tussen je hoofd, hart en bekken. Die is essentieel voor een vervuld leven. Een leven waarin je al je kwaliteiten in kunt zetten en tot je recht komt. Een leven waarin je jezelf kent, jezelf durft te zijn én te laten zien. Zodat je het potentieel van je hoofd volledig benut, je creativiteit gebruikt en gelukkig bent met je essentie. 

Door je hoofd, hart en bekken te verbinden kom je thuis in je hele lichaam en ben je aanwezig in het leven, zodat je kunt genieten van alles wat dat te bieden heeft.
Dat is niet even makkelijk te leren, zeker niet als er kwetsuren in een bepaald gebied zitten. Maar het is een proces dat voortdurend aandacht verdient. Telkens opnieuw, omdat het je uiteindelijk die gewenste rust oplevert.
En soms heb je er iemand bij nodig, die je gidst om nieuwe wegen te zien. Wees welkom als je zo iemand zoekt. 

Hoe kom je meer in balans: drie tips

Benodigde tijd: 20 minuten

Ga na waar je hoofd, hart en bekken elkaar kunnen ondersteunen. Hieronder volgen drie tips: een voor het hoofd, een voor je hart en eentje voor je bekken.

  1. Tip voor het hoofd

    Wees creatief met je emoties.
    Richt je op de sensaties in je lichaam. Wanneer heb je deze eerder gevoeld? Welke emotie heb je eraan gekoppeld? Welke voorspelling maakt jouw brein over je lichaamssensatie? En wat is er nog meer mogelijk? Er zijn lijsten die meer dan 300 verschillende emoties benoemen, dus wees creatief. Kom uit je vaste patroon van interpreteren en sta open om nieuwe verhalen over jezelf te construeren.

  2. Tip voor het hart

    Heb je moeite om je echt met een beslissing of actie te verbinden? Blijf je twijfelen? Onderzoek je behoefte: er zijn altijd twee kanten van de medaille.
    Waar gaan je bezwaren over? Waar voel je weerstand over? Je weerstand heeft je altijd iets belangrijks te vertellen. Schuif het dus niet zomaar onder tafel, maar luister naar wat het te vertellen heeft. Leg het naast de informatie van je hoofd. Biedt het nieuwe inzichten of versterkt het eerdere inzichten?

  3. Tip voor het bekken

    Verhoog de aanwezigheid in je bekken. Leg je handen op je onderbuik, heupen of bovenbenen en adem naar je handen toe. Wat voel je? Warmte, een beweging of niets? Er is geen goed of fout. Blijf erbij. Mogelijk komt er een gevoel of emotie omhoog. Probeer daar met liefde naar te kijken. Doe dit dagelijks 5 minuten.


Misschien heb je ook interesse in deze blogs:
Lees ook:
Thuiskomen in je hart
Thuiskomen in je bekken
Piekeren

Loet de Steenhuijsen Piters - vrouwencoach
Vrouwencoach Loet
Heling geeft grip op je leven

Wil je op de hoogte blijven?